onsdag 19. august 2009

Om å være et annet sted

Alf Ole Ask, Aftenpostens USA-korrespondent, har et glimrende innlegg i Aftenposten i dag under fanen Akkurat nå: Må jeg vite det? Han skriver om hvordan sosiale medier for noen har tatt helt vekk oppmerksomheten fra det å være tilstede Her og Nå:

"Trangen til å formidle livet sitt gjør at det til slutt ikke finnes private soner igjen. I tillegg er vi ikke lenger til stede der vi fysisk er – selv i fødestuen. Moderne mennesker er alltid et annet sted. På Facebook, for eksempel."

En viktig påminnelse for alle de som lar teknologien ta overhånd over livet. Det burde rope et lite varsko når folk "opplever" Grand prix finalen eller fotballkampen gjennom twitter-strømmen. Jeg mener ikke at alternativet er å slutte å kvitre, kommunisere på facebook eller uttrykke sin mening om dette og hint på en blogg eller en annen kanal. Jeg mener vi alle må reflektere over hvilken rolle Internett har i livet vårt, og hvorfor vi bruker de ulike nettsamfunnene. At vi selv må bestemme over teknologien - ikke motsatt.

Jeg kan herved love at jeg IKKE vil dele på twitter, på noe annet nettsted, selv ikke med mine venner om hvor stor åpning jeg til enhver tid har under fødselen. Der, og så ofte som jeg ellers klarer, vil jeg prøve å leve livet mitt så mye som mulig i nuet! Mitt motto vil fortsatt være: Det er NÅ du lever!

2 kommentarer:

Hilde-Gunn sa...

Helt enig! For min del må folk gjerne dele hva som helst med andre, men for meg er det viktig å beholde følelsen av å være til stede fullt og helt. Når folk tvitrer fra turene sine i marka om hvor avslappet de er, da får jeg meg ikke til å tro på dem. Eller har de glemt hvordan det føles å bare være til - uten meldeplikt? Man kan lure på det av og til!

Hilde Widerøe Wibe sa...

En venninne fortalte meg at for hennes foreldre var det sånn at det de opplevde ikke var helt sant før de fikk delt opplevelsen med den andre. Det syntes jeg var litt søtt.

Det har tatt litt overhånd når det - som du sier - ikke blir sant før du har delt det med absolutt alle dine venner på facebook. Det er greit å dele - men blir vel mer troverdig når det skjer etterpå :-)