torsdag 12. februar 2009

Regjering 2010

På jobben er vi glad i veddemål, og det legges intet mindre enn champagne i potten. Vi har veddet om hvem som skulle bli kandidatene til det amerikanske presidentvalget, og vi har selvsagt veddet om hvem som skulle bli president. Jeg klarte faktisk å tape to flasker i fjor.

Jeg har egentlig vært personlig motstander av veddemål. Ikke av prinsipielle grunner, men fordi jeg tror jeg lider av et snev av spillegalskap. Motstanden snudde når jeg ble gitt et tilbud jeg ikke kunne si nei til. To tidligere kollegaer (mannlige sådan) ville vedde om hvilket VM Norge vant mot Brasil. Jeg var overbevist om at det var i 1998 og beskrev i detalj hva jeg gjorde den kvelden. Jeg bodde på Bøler og vi hadde hagefest med TV både ute og inne. Temmelig spent stemning under kampen, som endte i full fest og folkesamling i Oslo. Gutta på jobben var overbevist om at det var i 1994, og veddet fem flasker vin hver! Dagen etter kom han ene på jobb med sin innsats. Han hadde fått kjeft av kona fordi som hun sa: du skal ikke vedde mot en kvinne som er skråsikker, og i hvert fall ikke om det er fotball hun er så sikker på... For meg ga det mersmak :-)

Vårt neste veddemål på jobben er hvem som sitter i regjering i Norge 2010. Frist for å komme med innspill er 2. mars. Denne er mer vanskelig enn det amerikanske valget synes jeg. Jeg trodde McCain ville vinne, selv om jeg håpet det motsatte. Jeg sa vel til og med at det måtte skje noe veldig overraskende om Obama skulle vinne. Og sannelig kom det en finanskrise.

En finanskrise som sannsynligvis er medvirkende årsak til at den rødgrønne regjeringen har flertall på en meningsmåling i dag. Vil det vare? Vil de gå på flere tabber? Vil samarbeidet svikte om de ikke får flertall? Vil Arbeiderpartiet da gå på en egen periode alene? Eller vil de borgelig (uten FRP) gjøre et såpass godt valg at de danner regjering? Noen som har noen gode analyser som ikke er basert på subjektive følelser? Foreløpig blir det mer gjetting enn kvalifisert synsing for min del. Jeg var faktisk mer sikker i spørsmålene om den amerikanske valgkampen, men der endte jeg også opp med å tape.

4 kommentarer:

Modernisert og global sa...

uten et klargjort og fremlagt alternativ på borgerlig side vil de rødgrønne surfe inn til fortsatt flertall, garantert! det er nærmest krise på borgerlig side, Høyre taper på å ikke velge side mot sentrum eller Frp, men vet at de heller ikke kan gjøre dette fordi både velgerne og medlemmene i Høyre er omtrent delt på midten når det gjelder synet på Frp og de vil tape stygt i velger- og medlemsoppslutning på begge valg. Men når de ikke får klargjort noe alternativ før valgkampen gjør regjeringen Frp til hovedmotstander noe som gjør det veldig mye enklere for de i den offentlige debatten. samtidig havner høyre i et retorisk, politisk vakuum fordi de først og fremst må modere sin kritikk av Frp og heller ikke brenne broer mot sentrum, dette gjør at Høyre blir utydelige og uklare og vil tape oppslutning. Som høyresympatisør føles denne situasjonen forferdelig.

Hilde Widerøe Wibe sa...

Meget gode poenger modernisert og global. Det blåser en rødgrønn vind akkurat nå. En sterk økning av arbeidsledigheten og manglende tillit til løsninger for økonomien er nok det eneste som kan ramme den sittende regjeringen. Det borgelige alternativet har mange fallgruver. En av dem er om diskusjonen om hvem i Høyre som skal bli statsminister...

Øystein sa...

Med de siste Frp-utspill (muslimfrykt) så har vel snart ikke Erna noe annet valg enn å gjøre det klart at et samarbeid med Frp ikke er aktuelt. HVis ikke kommer jo de rød-grønne til å spille på at en stemme til Høyre er en stemme til Frp og da vil vel Høyre til slutt bli stående igjen som valgets store taper med velgere mistet til Frp i den ene enden og til Krf, Venstre og Ap i den andre enden?...

Hilde Widerøe Wibe sa...

Farlig redd du har rett Øystein. Høyre er på god vei til å rote seg fullstendig bort. Vil ikke bli overrasket om de klarer å rote seg opp i en persondebatt i valgkampen. Virker som de er i en alvorlig identitetskrise. Min magefølelse sier AP alene!