fredag 21. november 2008

Mellomleder til begjær

Abelias HR-konferanse i dag utfordret professor Bård Kuvaas fra BI, på en glimrende måte, mange av de sannhetene HR-organisasjonen styres av. Han kritiserte mange av HR-tiltakene som igangsettes da mange av dem rett og slett ikke virker.

I reform 94 ble det krevd av læreren at de skulle behandle alle elevene unikt og på basis av den enkeltes forutsetning. Det begynner HR-avdelingene først å skjønne nå at også gjelder i arbeidslivet. At vi alle er individer og ønsker ulike oppfølging og ulik ledelse. Noen er styrt av indre motivasjon og noen av ytre motivasjon. Hvilket krever totalt forskjellig lederstil. Alle ønsker vi å bli sett. Og - tro det eller ei - vi ønsker alle i utgangspunktet å gjøre en god jobb. Vi har alle en god intensjon for oss selv.

Bård Kuvaas er utmerket på spissformuleringer. Han sier det kan bli for mye HR, og spesielt hvis det ikke er systematikk bak tiltakene. God HR er god under visse betingelser. Det viktige er å tenke på hvordan kan HR virke? Tenk først på hva du ønsker å oppnå, hva er intensjonen og velg så fra verktøykassa. Det bør være mer fokus på evidensbasert kunnskap om menneskers motivasjon, holdninger og atferd.

Jeg har skrevet en oppsummering av konferansen på Abelias hjemmesider, og for de spesielt interesserte er også alle foredragene fra blant annet Bård Kuvaas, Øyvind Martinsen, Bjørn Vihovde og Paul Chaffey lagt ut der.

2 kommentarer:

Hege sa...

Interessant.

Er det mulig med funksjonen "tips en venn"?

:)

Hilde Widerøe Wibe sa...

til høyre for kommentar feltet er det mulig å sende innlegget på e-post :-)