Dette gjelder i hvert fall de fleste av svenske Aftonbladets nettlesere. Aftonbladet har gjort en nettavstemning blant sine lesere, og folkets tale er klar. Hele 60.000 var med på avstemningen, og 90 prosent av dem mener Pirate Bay gutta er uskyldig.
Alle de fire tiltalte erkærte seg ikke skyldig etter tiltalen da rettssaken mot Pirate Bay startet i Sverige i går. Fredrik Neij, Gottfried Svartholm Warg, Peter Sunde og Carl Lundström kan få opptil to år i fengsel for brudd på opphavsretten og et erstatningskrav på over 100 millioner kroner fra film-, musikk- og dataspillselskaper.
Rettssaken mot Pirate Bay i Sverige har naturlig nok fått stor internasjonal medieoppmerksomhet da den kommer til å sette noen standarder for hva som kan tillates av fildeling. Svenskene er mest engasjert. Det tok bare noen timer å få 60.000 til å avgi sin stemme. Mange mener at det er på tide at musikkbransjen innser at verden endrer seg.
Flere og flere innen musikkbransjen har begynt å ta denne trenden innover seg. Stadig flere artister velger å publisere musikken sin digitalt, til gratis forlystelse for lytterne. Prince og REM har gjort det. Det samme har Radiohead, Nine Inch Nails, samt norske Kaizers Orchestra og Madrugada. Snart følger også de gamle traverne i Iron Maiden etter.
Selv om de det store flertallet støtter Pirate Bay er det noen som mener fildeling på ingen måter bør tillates. De mener Pirate Bay prøver å ha et uskyldig image, mens de driver med ulovligheter.
Mer om Pirate Bay på wiki.
5 kommentarer:
Dette synes jeg er en vanskelig sak. Slik jeg forstå gjør ikke PiratBay noe ulovlig i seg selv. Men de er distribusjonskanal for ulovlighet. De gjør tilgjengelig f.eks Max Manus-filmen som er ulovlig kopiert (kanskje av en kinoansatt) få dager etter premieren.
Som sammenlikning: vil det være greit hvis det fantes en website som viste kart over hjem med mye verdier? Websiten gjør ikke noe ulovlig i seg selv, men tyver kan bruke den til sin nytte.
Jeg er positiv til fildeling, men negativ til å stjele ulovlig, enten det er åndsverk eller fysiske ting.
Så må jeg legge til at jeg heller ikke lar meg imponere av "kunnskapsdelingen" som PiratBay representerer; da jeg nå sjekket var over 50 % av de siste filer lastet porno.
Enig Marian. Veldig vanskelig sak. Jeg har aldri lastet ned noe ulovlig fra nettet. samtidig må jeg innrømme jeg har kjøpt både fake videoer og vesker i Kina. Nettutviklingen har en formidabel fart. Noen artister ser muligheter i en voldsom spredning av deres musikk på nettet. De kan da fokusere sin innsats på konserter. Har til og med hørt om et band som har gitt bort master-kopien gratis for kopiering.
Utfordringen nå er at at fildeling er strengt tatt ulovlig, men det er ingen annen lov som det er så få som respekterer. Det gjør det ikke mer lovlig. Om Pirate Bay blir stengt (slik Napster i sin tid ble) vil nye slike såkalte tilretteleggere dukke opp. What to do? Resultatet av rettsaken blir spennende!
The Show Must Go On
Noen har kanskje missforstått teorien til Adam Smith - Markedsliberalistens far, om at kostnaden ved reproduksjon går mot null.
Det ville si at den som kjøpte orginalen av Max Manus filmen måtte betale 50 millioner, mens den første kopien bare skulle ha kostet kr.3,-.
Jeg tror svaret ligger i det å finne nye og gode forretningsmodeller for inntjening.
For meg handler det om tilgjengelighet. Hvis det finnes gode (teknologi)løsninger med riktig prismodell, ville jeg kjøpt alle produktene (som film, musikk, ++) elektronisk.
De helt store og gode opplevelsene får jeg aldri i egen stue når det gjelder hverken film eller musikk.
Da tyr jeg til Colosseum og Valle Hovin eller Drammen Teater for å se Queen - The Show Must Go On.
and it will......
Ikke lett sak dette, Hilde. Spesielt ikke når en er litt pirat selv.
Når det gjelder Prince så er jo han litt sammensatt. Han har riktignok lagt ut noe gratis musikk nå, men i hovedsak har han lagt det ut til fans som må være betalt medlem. Altså en må betale for musikken hans (og jeg vet hva jeg snakker om. Er jo blodfan...) I tillegg saksøker han jo alt som kan krype og gå av andre som legger ut hans musikk (YouTube, alle fanssider osv.), til og med Christer Falch og hyllestplata blir jo saksøkt!
Da synes jeg Monty Python er et eksempel til etterfølgelse. De var så lei av at alle la ut sketsjene deres i dårlig kvalitet på YouTube, og tenkte som så "If You can't beat them, join them". De laget egen side på YouTube (http://www.youtube.com/montypython)og la ut alle sketsjene sine i topp kvalitet. Etter at de gjorde det i høst har salget av DVDer og CDer med Monty Python økt med 23 000 %. Det må det vel bli butikk av...
Kanskje flere i bransjen som burde tenke nytt?
Enig petter og Gjermund. Nye forretningsmodeller må på plass. Noen baner vei - som Monty Python - og får fortjeneste i den andre enden. Med å tilgjengeliggjøre så møter du nye grupper av potensielle kjøpere. De som holder fast ved de gamle forretningsmodellene vil på sikt dø ut, eller i hvert fall slite på inntektssiden. selv om småvinning på rettsaker kan lønne seg på kort sikt. Det er de som viser mot og tenker nytt nå som vil berede grunnen og skape muligheter for seg selv i første omgang. Jeg tror fullt og helt på en dele-kultur basert på gode og langsiktige forretningsmodeller.
Legg inn en kommentar