tirsdag 14. oktober 2008

Hvit nok for USA?

Det er 23 dager igjen til det amerikanske valget, og det går en "svart" bølge over USA. Obama leder på de fleste målingene. Mye kan skje fremdeles. I Aftenposten i dag refererer de for eksempel til Bradley-effekten: at mange hvite velgere feilaktig oppga at de ville stemme på den amerikansk-afrikanske kandidaten. Obama kan tape hele 6 % i forhold til gallupen på selve valgdagen hvis Bradley effekten faktisk slår inn. Og foreløpig er andelen som er usikre høyere enn andelen som heier på Obama.

McCain kampanjen mobiliserer dessuten storstilt med ryktespredning om Obama. Jeg erfarte denne skittkastingen mot Obama selv på kafe i New York for en uke siden. Noen McCain tilhengere hengte seg opp i min Obama button. De begynte å snakke om Osama, eller var det Obama; du vet han kan være en terrorist; han skjuler jo at han er muslim etc. Det at vi europeere heier på Obama er faktisk noe som brukes i mot han. Når det kom til stykket var McCain tilhengerne mest opptatt av lommeboken sin. Spørsmålet er om dette fokuset på rase kan ha like negativ effekt på McCain, og så tvil om hans holdninger til alle minoritetene i USA.

De to store spørsmålene som virkelig kan avgjøre valget er de to store overraskelsene: Finanskrisen og Sarah Palin. Finanskrisen har Obama uten tvil håndtert sterkest, og hvis det alene skulle avgjøre så ville Obama kunne blitt kåret til en vinner allerede i dag. Palin-effekten derimot må vi ta av oss de norske brillene for å forstå. Som Aftenposten sine USA korrespondenter påpekte på avisen sin utenriksdag i dag: Alle kjenner en Sarah Palin fra sitt nabolag. Hun har skapt et voldsomt engasjement og en ny form for konservativ feminisme. Hun er mot abort og for likestilling. Hun er en Hockey-mom som både skal ha karriere og bake sjokoladekake selv. Likestilling er ganske forskjellig i Norge sammenlignet med USA...

En ting jeg også undrer på er hva som reellt ses på som den største utfordringen for den jevne amerikaneren: en svart eller en kvinnelig president?

Uansett hvem som blir USAs president vet vi i dag at vedkommende stilles ovenfor en formidabel oppgave. Det sies at USA har en gjeld som tilsvarer 86 000 dollar per amerikaner. Hvordan skal du kunne oppnå forandring uten penger?

Ingen kommentarer: